Is sucralose slecht?

‍Het lijkt erop dat er de laatste tijd veel discussie is over de vraag of sucralose, een populaire kunstmatige zoetstof, ongezond is of niet. In dit artikel gaan we dieper in op deze kwestie.

fictieve pot gevuld met sucralose ongezond. met de vraag is sucralose slecht?
Is sucralose slecht en ongezond?

Wat is Sucralose?

Sucralose is een kunstmatige zoetstof die ongeveer 600 keer zoeter is dan suiker. Het wordt in veel voedingsmiddelen gebruikt, zoals frisdranken, kauwgom, gebak en zuivelproducten. Het heeft het E-nummer E955 en wordt als veilig beschouwd door zowel Amerikaanse als Europese instanties. is sucralose slecht voor je gezondheid? De aanvaardbare dagelijkse inname is vastgesteld op 15 mg/kg lichaamsgewicht per dag.

Sucralose in Whey Poeder

Eigenlijk het enige wat een whey shake als een milkshake laat smaken is suiker/zoetstof. Of het nou vanille, oreo of karamel is maakt niet uit, haal daar de suiker uit en het is een dooie boel. Maar suiker is bewezen slecht voor je en je wordt er ook nog dik van als je er meer van eet dan je verbrand. De reden waarom sucralose of zoetstoffen in het algemeen een goede keuze is, is dat voor mensen met overgewicht die elke dag gefrituurd witbrood eten (donuts), dat toch wel blijven doen. Dan kan suiker vervangen door zoetstof je totale kcal inname verlagen waardoor je afvalt. En als je afvalt wordt je gezonder. Maar is sucralose slecht?

De meeste whey poeder zit helemaal vol met sucralose. het begon met vanille, toen wat extra smaken en nu zitten we op het niveau van “Tompouce Megafluff Gefrituurd in Karamel”. super zoet omdat dat ons doet denken aan moedermelk en dat geeft ons een fijn gevoel.

Sucralose in de Voedingsindustrie

Sucralose en andere zoetstoffen? Die zitten werkelijk óveral in. Trek een willekeurig product met een label uit het schap en je vindt wel een of andere vorm van zoetstof, zelfs in dingen die geen zoete kick hebben. Waarom? Omdat het goedkoop is, in een lab in elkaar wordt geflanst, en niet afhankelijk is van de grillen van de natuur, zoals de oogst van een suikerbiet.

Dit spul triggert je om meer te eten, vooral omdat het nul calorieën heeft. Het is een slimme truc om producten meer ‘calorieën per hap’ te geven. Maar wacht even, “is sucralose slecht?” Dat is de vraag die velen zich stellen. Het is immers overal, manipuleert onze smaak en ons eetgedrag, maar wat doet het met onze gezondheid?

Bedenk dit: een product kan wel 55 gram vet bevatten, maar rond de 600 kcal vinden we meestal het lekkerst. Ga je over die grens, dan voelt het alsof je een blok vet wegkauwt of je zit meteen stampvol. Probeer voor de grap eens een hap boter. Niet te doen, toch? Maar prop je 50 gram suiker in een snack, dan is er minder ruimte voor vet, en breek je door die calorische plafonds heen.

De sluwe oplossing? Een deel van de suiker vervangen door sucralose. Dat maakt het product niet alleen zoeter, maar geeft ook ruimte om meer vet te proppen zonder die calorische limieten te raken. Dus ja, sucralose wordt niet alleen gebruikt om je smaakpapillen op hol te brengen, maar ook om die zoete, vette verleiding in één product te stoppen, zonder de calorische alarmbellen te laten rinkelen. Slim gespeeld, industrie, slim gespeeld. Maar de hamvraag “is sucralose slecht?” blijft een hete aardappel in de wereld van voeding en gezondheid.

Is Sucralose Ongezond: Recente Onderzoeken

Recente studies hebben echter vragen opgeroepen over de veiligheid van sucralose, wat leidt tot de vraag: “Is sucralose ongezond?” Deze studies hebben aangetoond dat sucralose en zijn metaboliet, sucralose-6-acetaat (S6A), het DNA kunnen beschadigen en de doorlaatbaarheid van de dikke darm kunnen verhogen. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze studies zijn uitgevoerd in een laboratoriumomgeving en dat de resultaten mogelijk niet van toepassing zijn op mensen. In vitro-experimenten, waarbij cellen buiten het lichaam worden bestudeerd, kunnen nuttige informatie opleveren, maar ze kunnen niet de complexiteit van het menselijk lichaam nabootsen.

De Impact op het DNA

In laboratoriumexperimenten is aangetoond dat sucralose en S6A het DNA kunnen beschadigen. DNA-beschadiging kan het risico op kanker verhogen, hoewel dit niet is onderzocht in deze studies. Het is belangrijk op te merken dat deze studies in vitro, of buiten het lichaam, zijn uitgevoerd en dat de resultaten mogelijk niet van toepassing zijn op mensen.

Effect op de Darmwand

Naast het effect op het DNA is ook ontdekt dat sucralose en S6A de doorlaatbaarheid van de dikke darmwand laten toenemen. Dit kan leiden tot een lekkende darm, wat betekent dat stoffen die normaal gesproken via de ontlasting het lichaam verlaten nu uit de darm lekken en in het bloed terechtkomen. Dit kan een hele reeks gezondheidsproblemen veroorzaken.

Is Sucralose Slecht? Aanbevelingen en Advies

Zoetstoffen zitten overal in met grote hoeveelheden. Het klopt dat je 70blikjes light moet drinken om de grenswaardes te bereiken. Maar als je pastasaus, pindakaas, whey poeder, snacks, traktaties, kruiden, specerijen, gehakt en alle andere houdbare, bewerkte producten het ook bevatten zou het zomaar kunnen dat je de grens haalt. Daarnaast is zoet een dopamine trigger en heb je er steeds meer van nodig om het zelfde effect te krijgen. Daarom was een zoetje vroeger genoeg en koop je nu bij de internationale koffiewinkel een Almond Milk Honey Salted Caramel Iced White Chocolate Mokka.

Op basis van de huidige kennis is er geen reden om de aanbevelingen over sucralose te veranderen. Dat wil zeggen dat sucralose tot de dagelijkse inname van 15mg/kg veilig gebruikt kan worden. Het is echter altijd verstandig om alle voedingsmiddelen, inclusief die met kunstmatige zoetstoffen, met mate te consumeren.

Echter grote pioniers op gebied van longevity zoals Peter Attia, Andrew Huberman, David Sinclair ontmoedigen het gebruik van alle zoetstoffen met of zonder kcal. Zij zitten liever niet in de controle groep als de toets is of je er wel of niet iets aan overhoudt.

Conclusie: is sucralose ongezond?

Hoewel er enige bezorgdheid is over de mogelijke negatieve effecten van sucralose, is er op dit moment onvoldoende bewijs om het gebruik ervan te ontmoedigen. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuw onderzoek op dit gebied, maar voor nu lijkt het veilig om sucralose te consumeren binnen de vastgestelde grenzen. Echter zoals wel vaker, waar rook is, is vuur. Als je op deze pagina uitkomt ben je waarschijnlijk al voorloper op gezondheid en waarom zou je jezelf dan gek maken met alle smaken als je ook gewoon naturel whey poeder kan bestellen.

Zoals bij alles in voeding en gezondheid, is het belangrijk om te streven naar een evenwichtige en gevarieerde voeding. Het vervangen van suiker door kunstmatige zoetstoffen kan een manier zijn om de calorie-inname te verminderen, maar het is geen wondermiddel. Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging blijven de sleutel tot een goede gezondheid. Met andere woorden als je echt een zoetekauw bent kan je beter sucralose nemen dan suiker. Maar afbouwen zou geen slecht doel zijn aangezien nog niet zeker is of sucralose ongezond is.

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5152540/
  2. https://www.zoetstoffen.nl/bibliotheek/wetenschap/is-sucralose-en-sucralose-6-acetaat-schadelijk-voor-het-dna-en-de-darmen/
  3. https://scientias.nl/deze-veelgebruikte-zoetstof-kan-ons-dna-afbreken-waarschuwen-wetenschappers/

Winkelwagen